Kursen består av 7 delar á 2 timmar och genomförs helt eller delvis på distans. Det finns möjlighet till handledning av logoped under kursens gång, på distans via mail eller videosamtal, eller i mån av tid, fysiskt på plats.
Rekommenderat intervall mellan träffarna är 2 veckor för att hinna prova material man tillverkat under träffen. Kursen genomförs företrädelsevis i grupp för att möjliggöra kollegialt lärande. Det går också bra att genomföra kursen med deltagarna utspridda på olika platser, men då rekommenderas någon form av kontakt mellan deltagarna för att möjliggöra kollegialt lärande.
Innehållet är utformat och upplagt efter KASAM-begreppet (känsla av sammanhang). Delarna 3-6 hanterar varsin del i begreppet (begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet).
Träffarnas upplägg ser ut som följer:
Del 1: Introduktion. Språklig sårbarhet, exekutiva förmågor och andra kognitiva funktioner som utmanas i skolan.
Del 2: KASAM-begreppet. Vad är visuellt stöd och varför är det bra? Utbildning i InPrint eller Widgit Online.
Del 3: Begriplighet (t ex scheman, tidshjälpmedel, uppmärkning av lokaler)
Del 4: Hanterbarhet, fokus inlärning (t ex ordlistor, mindmaps, sammanfattningar, flödesscheman)
Del 5: Hanterbarhet, fokus redovisning (t ex stödstrukturer, ”börjor”, flervalsfrågor)
Del 6: Meningsfullhet (t ex tydliggöra förväntningar, valmöjligheter, individuella mål) samt visuellt stöd i sociala situationer
Del 7: Sammanfattning. Planera framåt. Utvärdering.
Inför träffarna behöver deltagarna ha med sig aktuellt material att arbeta med. Mellan träffarna förväntas deltagarna använda materialet de tillverkat under träffen.
Fokus i kursen ligger på bildstöd men även andra typer av visuellt stöd diskuteras. Programmen som lärs ut är InPrint 3 och Widgit Online. I de egna uppgifterna uppmuntras att deltagarna arbetar i InPrint eller Widgit Online för att bli bekväma med programmet, men det går också bra att tillverka material i andra program om önskemål finns.
Ta kontakt med kursledare Sanna Björk om du har frågor eller önskar diskutera hur kursen kan användas på din skola!
[email protected]